Jordan Peterson – Despre incompatibilitatea dintre marxism și creștinism. Un rezumat de Andreea Gînga

 

Despre incompatibilitatea dintre marxism și creștinism

Rezumat de Andreea Gînga

1. Marxismul susţine că oamenii au fost esenţialmente social construiţi (ca niște plăci goale), natura fiindu-le atribuită de împrejurimi și mai ales de clasa socială. Contrar acestei idei, creștinismul susţine că omul este fundamental un individ, natura fiindu-i atribuită de Dumnezeu, istoria însăși reprezentând un joc al relaţiei infividului cu transcendentul.

2. Marxismul crede că o distribuţie uniformă a posesiunilor aduce fericirea maselor (ideea că dacă îi aduci pe oameni la același statut social, utopia se va împlini). Creștinismul însă, afirmă că noi nu suntem creaturi care am putea fi pe deplin satisfăcute cu lucrurile materiale(oricât de multe am poseda). Noi suntem într-o continuă căutare a ceva pe pământ..vrem să ne descoperim menirea/ această sete de sens nu poate să fie potolită de posesiuni. 

3. Marxismul susţine că revoluţiile asupra claselor opresoare sunt necesare și cerute de morală. Creștinismul, pe de altă parte nu promovează răzbunarea și nici uciderea oprimatorilor, fiind o religie a iubirii și a iertării.

4. În marxism există ideea de vină comună sau vină de grup.. cineva poate să fie pedepsit pentru o greșeală comisă de un strămoș(e un fel de vină ereditară)..astfel, în timpul revoluţiei rusești, un om era condamnat împreună cu întreaga sa familie pentru că un strămoș a fost burghez. Contrar acestei idei, în creștinism vina ţine doar de individ , iar nu de rasă, etnie, gen(totul este între individ și Dumnezeu).

5. Marx afirmă că: „religia este opiu pentru popor” și că „pentru o reală fericire a maselor, este necesară nimicirea religiei ca fericire iluzorie a omului.” Aceste idei sunt total contrare creștinismului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: